Lovas oktatás

A  lovak közelében eltöltött idő mindenkinek sok örömet és élményt ad.

A lovakkal való ismerkedést és barátkozást már 3 éves kortól a legkisebbek is elkezdhetik. 

Célunk, hogy a hozzánk érkezőket megismertessünk a lovaglás szépségeivel, a ló és lovas kölcsönös figyelemre és szeretetre épülő kapcsolatának kialakításával, és megtanítsuk a független ülésen alapuló helyes lovaglást, mely biztoságot és örömet nyújt lónak és lovasának egyaránt. Ez alapvető feltétele annak, hogy a lovak készségesen együttműködő, barátságos társak maradjanak anélkül, hogy személyiségüket és lelküket megtörnénk.

KEZDŐ LOVASOK - A lovaglás elsajátítása minden esetben a futószáras oktatással kezdődik, hiszen mindhárom jármódban csak így van lehetőség a biztos üléstechnika és egyensúly ellenőrzésére, javítására és megtanulására. Kitartással, gyakorlással és türelemmel 1 - 2 hónap alatt minden kezdő lovas eljuthat oda, hogy elkezdheti a ló önálló irányításának elsajátítását.

Egy futószáras edzés alkalmával a lovas kb. 1 órát tölt a lovardában, ebből a lovon töltött idő kb. 20-30 perc, figyelembe véve a lovas életkorát és képzettségét. Fontosnak tartjuk, hogy lovasaink a lovagláson túl elsajátítják a lovak lovaglásra való előkészítését és lovaglás utáni ellátásukat.

Nagy hangsúlyt fektetünk a biztonságra, minden lovasunk számára kötelező a fejvédő, kobak viselése. Kezdők számára ezt mi biztosítjuk, később azonban javasolt saját felszerelés beszerzése, az egyéni személyes higiénia megőrzése érdekében.

HALADÓ LOVASOK - A lovas edzések alkalmával, a lovasok edzői felügyelet mellett, önálló szárkezeléssel megtanulják a lovak nyeregből történő alapos bemelegítését, átmozgatását, valamint a lovarda alakzatok és cavaletti gyakorlatok végrehajtását mindhárom jármódban. Az edzés időtartama 50 perc, ehhez adódik a ló előkészítése és lovaglás utáni ellátása, vagyis az itt töltött idő kb. 70-80 perc.

DÍJLOVAGLÁS, DÍJUGRATÁS - Haladó lovasainknak lehetőséget biztosítunk, hogy megismerkedjenek a díjlovaglás és díjugratás alapjaival és kipróbálhassák magukat különböző lovas szakágakban is.